maandag 2 februari 2009

Muskaatnoot of Pala

Hallo iedereen ,
Met ons is hier alles nog heel goed en het begint al redelijk af te korten nog 44 dagen en we vertekken terug huiswaards we hopen dat tegen de winter helemaal verdwenen is .
Hier een beetje informatie over de muskaatnoot en misschien goed voor onze kleinkinderen of andere kinderen die een spreekbeurt moeten geven op school ,hé Gerda !!
Een muskaatnoot is eigenlijk geen noot maar de zaadkern van een vlezige vrucht die er ongeveer als een perzik of een abrikoos uitziet en die aan een lage inheemse boom de muskaatboom groeit .
De vrucht van de muskaatboom is de muskaatnoot,geraspte muskaatnoot is nootmuskaat.
Het meest gekend zijn de muskaatnoten van de Molukken eilanden de legendarische " Spice Islands "
De pit wordt door een harde bast omgeven: na het drogen in de zon barst de bast en komt de muskaatnoot met de zaadrok vrij. Rond de pit zit een rood vlies ,dat wordt gedroogd in de zon en wordt onder de naam foelie eveneens in de keuken gebruikt
De geschiedenis van de muskaatnoot loopt ongeveer parallel met die van de kruidnagel.
De muskaatnoten die bij ons op de markt komen zijn wit bestoven met talkpoeder. Oorspronkelijk verkleurden de noten wit omdat men ze in zeewater en kalk dompelde om zo de kiemkracht te doden. Gewoon door te drogen kiemt de noot niet meer, maar dat wisten ze toentertijd nog niet. Goede muskaatnoten zijn zwaar, niet wormstekig en sterk geurend. Bij een naaldenprik moet de olie zichtbaar worden. Vers geraspte hele noten (nootmuskaat) geven het beste aroma maar voorgemalen nootmuskaat geeft nog steeds een aanvaardbare smaak.
Muskaatnoot is het zaad van een elegante lage inheemse boom op de Molukken-eilanden in de legendarische "Spice Islands"
Ik heb enkele jaren geleden het boek gelezen " Geurend goud van Banda " geschreven door Ena Stok-van Es echt een aanrader .
Foelie is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij zachte smaak. Foelie is de gedroogde zaadmantel die om de muskaatnoot zit, die aan de muskaatboom groeit, Myristica fragrans.
De geschiedenis en productie van foelie zijn dus sterk verbonden met die van nootmuskaat. Een volledig stuk foelie is ongeveer 3 cm lang en 1 mm dik.
De zaadmantel is niet volledig gesloten, maar bestaat uit onregelmatig gevormde sliertjes
Na het drogen van de vrucht en de noten wordt de muskaatnoot bepoederd met kalk. Dit dient om aantasting door insecten te voorkomen.
Nootmuskaat wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt in Europese keukens. In die tijd werden muskaatnoten vooral door de Nederlanders van de VOC en door Portugezen verhandeld. Oorspronkelijk had de VOC een monopolie op de handel in muskaatnoten. In 1621 begint Jan Pieterszoon Coen met de zogenaamde 'extirpatie' van de Banda eilanden , die tegen het verbod van de VOC in, toch muskaatnoten bleven verkopen aan Portugezen en Britten. Deze eilanden vormden destijds de enige plek ter wereld waar deze gezochte specerij voorkwam. Wie Banda bezat, had het monopolie. De gouverneur-generaal Coen arriveert in 1621 op de eilanden met 2000 man, waarna hij de gehele bevolking van het eiland liet uitmoorden om het geheim van de nootmuskaatteelt veilig te stellen.
Naar verloop van tijd kwamen Nederlandse slavenhandelaren die zowel slaven als nootmuskaat vervoerden erachter, dat de slaven de noten aten om er high van te worden . Zo kwam men achter de hallucinogene werking van myristicine. Toen de scheikunde hier ver genoeg voor gevorderd was, kon men de stof uit de noot isoleren, en tenslotte zelfs namaken. De stof werd in pillen verwerkt, en belandde onder de naam XTC in het housecircuit.
Bron Wikipedia en andere .
Hieronder zijn enkele foto's te zien ,we hadden de muskaatnoten gekregen van de man van het restaurant .
Groetjes Rita & Robert

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Helaba,

Over de muskaatnoot weten we nu alles, maar wat we nu echt afvragen is of jullie je beloften gaan hernieuwen :-)? En anders, Robert maak er werk van e! Profiteer alvast nog goed en geniet van elkaar.

Groetjes Michel, Heleen en ???

Rita zei

Hallo Heleen ,Michel en ???
Zo dan kan jullie dochtertje dit gebruiken als ze een spreekbeurt moet geven binnen x aantal jaren hé .
Op je vraagje natuurlijk niet ,hij zei zedde gij zot!! maar de foto helemaal in kledij dat wilde hij wel doen hoor .
Allé toch al ene begin hé .
Groetjes en we wachten je mailtje af zenne
Rita & Robert