zondag 25 januari 2009

Vandaag Chinees Nieuwjaar

Vandaag is het Chinees Nieuwjaar of Xin Nian 2560
Het is het jaar van de Buffel / Stier /Os en rood is de kleur dus deze keer de tekst in het rood .
Chinees Nieuwjaar begint met de Tweede Nieuwe Maan na de zonnewende van 21 december.
Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren en eindigt op de volle maan 15 dagen later , op die dag wordt het Lantaarnfestival gevierd
Dit feest wordt gevierd door vrijwel geheel Azië - en overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier .
De Chinese kalender is gebaseerd op een combinatie van maan-en zonne-bewegingen.
De cyclus van de maan is ongeveer 29,5 dagen, de Chinese voegen een extra maand een keer om de paar jaar in dit is hetzelfde als het toevoegen van een extra dag op een schrikkeljaar bij ons . Dit is de reden waarom, volgens de zonnekalender, het Chinese Nieuwjaar elk jaar op een andere datum valt .
De viering is traditioneel gemarkeerd met een religieuze ceremonie gegeven ter ere van Hemel en Aarde, de goden van het huishouden en het gezin.
Ook in heel Indonesië vieren de Chinezen vandaag Chinees nieuwjaar 'Imlek', zoals het Chinese nieuwjaar in Indonesië ook wel genoemd wordt, velen brengen een bezoekje aan een tempel om te bidden naar hun goden en voorouders.
Veel etnisch Chinezen, welke 5 procent van de totale bevolking van Indonesië uitmaken, zullen wierook branden en bidden voor voorspoed en geluk voor het komende jaar.
Vanaf 2002 werd het Chinees nieuwjaar een nationale feestdag, tot vreugde van de meer dan 10 miljoen Chinese Indonesiërs. Voor die tijd was deze dag slechts een normale dag voor velen op de Indonesische kalender.Chinees nieuwjaar is het langstdurende en belangrijkste feest in de Chinese kalender.
De viering ervan komt met eigen rituelen, geloven en regels, meegenomen naar Indonesië door Chinese immigranten.
Rode versieringen in huizen en werkplekken zijn een veel voorkomend verschijnsel.
Gisteren zijn we naar de Chinese tempel in Singaraja geweest en het was een heel mooi decor met al de mooie rode lampionetjes ,ook zag ik mensen die elkaar rode enveloppen gaven met geld in .
Het was een komen en gaan van mensen en zo besefte ik dat er toch vele Chinezen hier op Bali ook wonen.
Regen brengt geluk voor de Chinezen en het heeft geregend deze nacht dus een Gelukkig Nieuwjaar zal het worden voor hun en hopelijk voor ons ook .
Geniet van de foto's hieronder en meer foto's via deze link

Groetjes Rita & Robert

Geen opmerkingen: