zondag 28 december 2008

Kirana twee Otonan

Op Kerstdag onze tweede ceremonie en deze keer van twee Otonan van Kirana ,wij wisten natuurlijk niet wat Otonan was en na een telefoontje naar Eka de moeder van Kirana werd het ons duidelijk .
Iedere Otonan is 210 dagen dus Kirana was nu 2 Otonan dus 420 dagen oud volgens de Balinese Wuku kalender .
In de namiddag wij de brommer op weer in kebaya en sarong naar Eka en Maarten in Singaraja zo'n 20 minuten met de brommer ,zijn wij blij dat we er hier een brommertje hebben.
Daar aangekomen ,zoals altijd thee en zoetigheden gekregen ,valt altijd in smaak bij mij ,ze zijn dan eerst bij hun tempeltjes gaan offeren en nadien hadden we de gelegenheid om mee te rijden naar de Hoge Priester ,alleen iemand uit de hoogste kaste ( Brahmana ) kan priester worden ,hij zit ook altijd hoger dan de andere en zijn drinken of eten wordt altijd gebracht op een verhoogt schoteltje ,zoals je op de foto kan zien ,we hebben wel toestemming gevraagd om foto's te mogen nemen en werd direct goedgekeurd ,we kregen koffie en koekjes daar .
Prachtige deuren en andere mooie omlijstingen waren er te zien ,er was heel veel bedrijvigheid van het maken van allerlei offergavens ,het leek een fabriekje .
Daar aangekomen moesten we wachten want de priester was nog ergens anders naar een ceremonie .
Nadien zijn we de tempelplaats binnen gegaan ,er stond een hele tafel met verschillende offergavens en ook het varken lag erbij .
Verschillende handelingen en gebeden werden er gedaan en ook wat plukjes haar van Kirana werd er afgeknipt wat ze toch niet zo leuk vond .
Door de priester werden de twee vrouwen bevolen wat ze moesten doen ,ook werden er lintjes rond het hoofd van heel de familie gedaan en nadien door hun gebeden.
Ayu is al volledig Balinees zoals je haar ziet bidden ,die geven natuurlijk prachtige beelden .
Naderhand mocht Eka kiezen welk fruit ze meenam en wij werden ook uitgenodigd om fruit te eten wat we natuurlijk ook hebben gedaan .
Er zaten mooie offergaventjes bij gemaakt van palmbladeren en we hebben laten vragen door Maarten of we die soms mochten meenemen en geen probleem antwoorde de priester ,dus ze hangen in onze hotelkamer tegen de muur .
Het varken werd opgehaald door kennissen en toen we aankwamen bij hun thuis werd het versneden en Robert en ik hadden de eerste stukjes ,heel lekker ook al het andere eten was voortreffelijk .
Naderhand was er muziek door een aantal meisjes en nadien een jongensbandje ,dan kwam het gamelan orkest ,wel zo'n 20 à 25 man denk ik.
De man die de Kendang bespeeld ( trom ) deed nadien een masker op en iedereen begon te gillen ook als hij aanstalte maakte om naar het publiek te lopen rende iedereen al gillend weg.
Ook hier waren er een aantal Joged danseressen dit is hier overal heel populair en de jonge en oude mannen( Robert ) moesten mee het podium op om te dansen , ze werden soms meegesleurd als ze niet wilde .
Het was een pracht van een avond en hadden dit zeker niet willen missen ,we beseffen het soms niet maar we zijn wel gelukzakken om dit allemaal te kunnen meemaken ,we kiezen ook de juiste periode ,in februari de 3 maanden ceremonie en nu de tweede otonan van Kirana .
De dag nadien was ik helemaal uitgeteld zodat ik zelfs in de namiddag een dutje heb gedaan .
Zo nu is alles van de blog bijgewerkt en heb ik rust tot met Nieuwjaar .
Genieten jullie allen en fijne eindejaarsfeesten.
De foto's geven natuurlijk veel meer weer dan de tekst dus hier de link voor deze foto's
http://fotoalbum.seniorennet.be/Rirobear/kirana_2_otonan
Groetjes Rita & Robert

2 opmerkingen:

Anoniem zei

zo te lezen hebben jullie dus een leuke kerst gehad en heerlijk gegeten
liefs julia

Rita zei

Ja Julia het was wel geen kerstsfeer maar we hebben toch erg genoten hoor
Rita