maandag 17 november 2008

Crematie in Kalibukbuk

Hallo iedereen ,
Hier een klein verslagje van de crematie op zaterdag 15 november .
Een overlijden in Bali is omkleed met veel rituelen uit het hindoeïsme.
Cremeren is een voorwaarde om terug te kunnen keren op deze aarde. Vandaar dat Balinezen er alles voor over hebben hun doden een rituele crematie aan te bieden.
Zaterdag 15 november hadden we de gelegenheid een crematie bij te wonen en toeval of niet in februari van dit jaar hebben we de crematie bijgewoond van de dame haar echtgenoot en nu van haarzelf .De crematie is misschien wel de belangrijkste en vaak het meest kleurrijk, ritueel van Balinese religie.
Een crematie is noodzakelijk ter bevrijding van de ziel van de overledene voor de overgang naar de hemel en reïncarnatie.
Een veelbelovende dag voor de crematie wordt gekozen door de priester, na het bekijken van de Balinese kalender.
In stoet kwamen de dragers met het lijk en de stier aangewandeld ,dit met een luide, lawaaierig, luidruchtig processie, die is bedoeld om verwarring bij de ziel van de overledene te brengen , zodat de geest niet in staat is om terug te keren naar zijn woonst , waar het onheil zou kunnen veroorzaken.
Er waren veel mensen bij de crematie en ook een aantal toeristen niet zoveel als in februari .
Op het crematie terrein werd het lichaam in de buik van de stier gelegd die vervaardigd was van bamboe en pleister .
Een priester en de kinderen doet de laatste rituelen en er werden allerhande offergavens bij de overledenen gedaan zoals geld en kleding en vervolgens wordt de stier aangestoken.
Na de verbranding, begint een ander ritueel , die de as naar de zee of de plaatselijke rivier, wordt gebracht ,hier is het in de zee omdat de crematieplaats zich aan de zee bevind .
Ik denk dat ik nu wel genoeg crematies heb gezien hier in Bali en de foto's kan je allemaal zien op deze link .
http://fotoalbum.seniorennet.be/Rirobear/crematie_in_bali
Groetjes Rita & Robert

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Rita, Wat ziet het er hier mooi uit. Jij bent een goede schrijfster hoor, of is het Robert. Ik heb ook eens zo'n crematie op het strand bijgewoond, zoals je zegt, een lawaai van jewelste, maar ook het verbranden. Alles spatte uit elkaar. Ik wil best ruilen met Robert daar in het zwembad met die coconut!
Ik kom snel weer terug om te lezen.
Marg.

Rita zei

Hi Marguerite wat fijn een reactie van jouw te lezen en bedankt voor het compliment en dit heb ik geschreven ,Robert is eigenlijk een betere schrijver veel poetischer .
Ja het brengt wat lawwai mee zo'n crematie .
Ja de kokosnoot was heel lekker en speciaal geplukt voor hem en ja toen was ik de camera niet bij me .
Groetjes Rita